Van cloudverhuis naar cloud native: de zwanenzang van lift & shift
Gepubliceerd op 2023-11-05 door William Visterin
Ondernemingen hebben betere manieren gevonden om workloads naar de publieke cloud te brengen. Volgens het recente State of Cloud-rapport van Pluralsight bouwt driekwart van de IT-organisaties nieuwe toepassingen en innovaties native in de cloud. Slechts een kwart van hun applicaties ondergaat een zogenaamde lift & shift-migratie. Hoe zit dat in België?
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in SAI Update 14, het digitaal magazine van SAI. Leden van SAI kunnen het magazine integraal lezen.
Ondernemingen moeten toepassingen moderniseren om ze te optimaliseren voor de cloudplatforms waarop ze zich bevinden. Dit werd als duur en onproductief beschouwd door de meeste ondernemingen, die snelheid belangrijker vonden dan efficiëntie. Daarom deden ze gewoon de lift& shift-verplaatsing. “Dat was vaak de norm tijdens de pandemie”, aldus industrie-expert David Linthicum bij Infoworld. Lift & shift was ooit de populairste manier om applicaties en gegevens naar de cloud te verplaatsen en het blijft populair bij veel ondernemingen.
Zelfs ondernemingen die eerst meer aan refactoring deden tijdens de migratie, zeg maar het optimaliseren voor de beoogde cloudplatforms, vielen uiteindelijk terug op lift & shift om de migratie naar de cloud te versnellen. “In die tijd beschouwden ondernemingen systemen die ter plaatse bleven als een hoger risico, aangezien veel pandemieshutdowns ook de toegang tot traditionele datacenters beperkten. Dit gaf IT een vrijbrief om sneller te gaan. Bijvoorbeeld door moderniseringsstappen zoals refactoring van applicaties voor de beoogde cloudplatforms over te slaan”, meent David Linthicum.
Cloudkosten
Het lijkt erop dat we daar nu de prijs voor betalen. “Als je naar de recente onderzoeken kijkt, zijn de cloudkosten veel hoger dan de meeste ondernemingen hadden verwacht. Op dit punt kunnen directies en uitvoerende teams de groei van cloud computing stilleggen, in ieder geval tot ze kunnen achterhalen wat er mis is”, stelt de analist. De meeste ondernemingen zijn evenwel van oordeel dat ze, zoals hij het omschrijft, langzamer moeten gaan om sneller te gaan. “Dit betekent investeren in refactoring van applicaties om cloud-native voordelen te benutten. Refactoring levert ook toepassingen op die minder duur zijn in gebruik.”
De discussie over de meerwaarde van zo’n cloudmigratie begint in veel organisaties ook te dagen. “Het is bekend dat het opheffen en verschuiven van applicatieworkloads de voordelen van een cloudplatform beperkt. Dergelijke doorgeschoven applicaties profiteren niet van in de cloud geboren functies zoals serverless of cloud-native functies zoals Kubernetes en containers”, stelt Linthicum.
België
Hoe zit dat in België? Daar is het beeld gemengd. Er zijn steeds meer organisaties die cloud native gaan, al is de lift & shift-situatie nog altijd van tel. “Lift & shift is heel vaak de eerste stap die bedrijven zetten als ze naar de cloud gaan”, stelt Jean-Pierre Le Goaller, head of solutions architecture Benelux bij AWS. “Het is ook de snelste om van on premise de stap te zetten naar de cloud. En doorgaans ook de gemakkelijkste”, vult hij aan.
Hoe je het ook draait of keert: bij lift & shift gaat het eigenlijk alleen om een andere locatie waar de toepassingen terechtkomen. “Daar spelen voordelen als wendbaarheid, elasticiteit, beveiliging en schaalbaarheid. Dat zijn werkelijke voordelen. Maar ze zijn niet differentiërend.” Wat is dat dan concreet wel, vragen we aan Jean-Pierre Le Goaller. “Projecten waarmee je tot een hoger niveau van diensten komt.” Hij verwijst naar recente projecten die AWS deed in onze contreien met PostNL en Heineken met Internet of Things als bovenliggende dienst. “Bij dergelijke projecten komen bijvoorbeeld sensordata in de cloud terecht. Dat zijn projecten die op maat en strategisch zijn en daardoor ook meer zakelijke meerwaarde opleveren.”
Tesla
Terwijl bij lift & shift niet alleen minder voordelen oplevert, komen ook de minpunten naar boven. “De meeste van de zogenaamde cloud shocks die ik tegenwoordig zie, zijn te wijten aan een gebrek aan cloudkostenbewaking en -optimalisatie (finops). De meeste lift & shift-applicaties draaien als dump trucks, terwijl ze zouden moeten werken als een nieuwe Tesla”, klinkt het. Het komt er volgens hem op neer dat de meeste ondernemingen geld en zakelijke kansen laten liggen wanneer zij applicaties alleen opheffen en verplaatsen. “Erger nog, ze weten niet eens dat ze dat doen.”
Zou lift & shift niet langer een optie moeten zijn? “Natuurlijk niet”, besluit David Linthicum. “Alle opties moeten op tafel liggen. Lift & shift is prima voor toepassingen die geen baat hebben bij cloud-native functies. Maar het kan echter niet langer de go-to-oplossing zijn voor ondernemingen die snel applicaties naar publieke clouds willen verplaatsen.”
- 75% native in de cloud
- 25% lift & shift-migratie
Bron: State of Cloud-rapport van Pluralsight, 2022